Video

8 mei 1945 – 8 mei 2023. Herdenk de overwinning op het fascisme.

Waarom we 8 mei 1945 herdenken?

Neem 8 minuten om onze video te bekijken over het belang van de overwinning op 8 mei 1945

8 mei 1945 – 8 mei 2024

Herdenk de overwinning op het fascisme

De nazi’s proberen tussen 1940 en 1945 heel Europa te overheersen. Maar Adolf Hitler wordt verslagen na 5 jaar gruwelijke oorlog. Op 8 mei 1945 eindigt de Tweede Wereldoorlog. Hiermee komt een einde aan het Duits fascisme. De eerste beslissing van Hitler in 1933 is een verbod van de vakbonden. Hij onderdrukt elk verzet.

In 1935 voert hij “rassenwetten” in. “Het Duitse volk is superieur”, klinkt het. Hitler voert het principe “Nur für Deutsche” in. “Alleen voor Duitsers”. De extreme uitvoering van dat principe leidt tot het uitmoorden van 6 miljoen Joden en miljoenen andere slachtoffers.

Waarom is 8 mei geen feestdag meer in België? Het is een historische datum van formaat. Vandaag komt extreemrechts terug, eerst op hun sloefen, daarna op hun botten. De 8 meicoalitie roept op om van 8 mei opnieuw een jaarlijkse feestdag te maken. De vakbonden, net als vele andere organisaties, steunen de coalitie.

Laat ons deze overwinning herdenken. Om de verzetshelden te eren en op te komen voor eenheid en tegen haatzaaierij. Samen staan we sterk.

Praat erover met je collega’s. Deel onze video. Draag de rode driehoek, het symbool van het antifascisme.

Geef extreemrechts geen kans

8 mei opnieuw officiële feestdag!

Mobiele versie afsluiten